Banner Top
Log In

Kas ikka hakkame tuld laskma?

Sattusin lugema härra Mart Helme rahvale valimiseelseid pöördumisi. Tõepoolest, selgelt sõnastatud hästi haritud inimese seisukohad. Ja just need, mis hinges väga paljudel Eesti elanikel, ning mitte ainult Helme rahvuskaaslastel.

Ainult konservatiivid tõid kokku, ühte fookusesse kõik valusamad probleemid: maade mahaparseldamise, rahvusliku rikkuse väljavedamise, massiimmigratsiooni, rahva orjastamise, iibe tõstmise, onupojapoliitika jne. Just need, mis on kujunenud suurparteide juhtimisel.

Laste sünni- ja ranitsatoetuste, omaste hooldamise rahade järsk tõstmine, rahvatantsu toetuste (lihtsalt?) tõstmine, kiirabi ja päästeteenuste elavdamine on küll toredad lubadused, aga peaks rõhutama, et kõikjal Eestis majanduse arendamine – ikka enne! Muidu tuleb tühi pauk.

Tavainimest paneb küll mõtlema see, et kuidas siis ametlike selgituste „ainult mõnest põgenike perekonnast Eestisse saabumise“ taustal Tallinna linn on igasugu eksootikat täis, ning ilmselge, et suures osas mitte turiste. Kas need „tudengite“ ordud tõepoolest kõik tulid siia neile armsamas eesti keeles kõrgharidust saama, või kuhu vaatab siis meie tubli Keeleinspektsioon? Paljudes „töökollektiivides“ juba ammu eesti keele abiga hakkama ei saa. Vene keel seal ka ei aita. Või inspektsioon reageerib ainult kirillitsale? Huvitav, kas konservatiivid laiendaksid selle skaala?

Mis teevad vaba Eestis inglise töökeelega igat sorti asutused, kuhu Keeleinspektsioon oma nina ei pistagi? Kardan, et need, oma võitluses vene umbkeelsuse väljajuurutamise eesmärgil hingega tegevad tööd inimesed ei näe järgmist, mitte kuidagi vähemat ohtu.

Või asi on hoopis praeguse vaba Eesti otsesõltuvuses USA toetusest? Mis saab siis härra Helme mainitud Prometheuse tulekoldest, kui eesti Prometheus ei hoia rahulikult seda oma kodus, vaid regulaarselt katsub põlema panna sellega suure ja kurja idanaabri kandu? Kui me soovime jätkata samas kui mitte karmimas vaimus, on suur risk maha põletade kõigepealt endaoma kodu.

Mis maksavad kõik kauboide lubadused, on ammu teada. Jääb loota, et suursaadiku kogemusega targal ja haritud inimesel jätkub meisterlust ja jõudu oma kodumaale parimat anda. Sel teel suurimat ohtu näen tema poolt kuni siiani Eesti elanikkonna suure muukeelse osa olemasolu ignoreerimises, pehmelt öeldes. On asju, mida ei ole võimalik ajalooliselt niisama, ühe kriipsuga ümber mängida. Eesti rahvas ei ole võimeline nii rahget tasu kokku korjama.

Ei ole eriti palju aega oma vaateid või, vähemalt, vihjeid jagama hakata ka selles küsimuses. Mis reaalset väljapääsuteed on kavas katsetada? Sest iga karm ja küüniline sõnatera mängib ütleja vastu. Aeg tiksub.

Добавить комментарий

error: Контент защищен авторским правом!
ru_RURussian
ru_RURussian